Alaska Malamute

Rasstandaard

Hier vindt u de rasstandaard van de Alaska Malamute.

Foto's

Een kleine fotogallerij van de Alaska Malamute

Boeken

We hebben een aantal boeken over de Alaska Malamute voor u op een rij gezet.

Alaska Malamute

De Alaska Malamute is een hondenras dat qua uiterlijk iets weg heeft van een husky. Deze sledehond is vernoemd naar de Malemuten, een eskimostam in Alaska. Het ras wordt al generaties lang gebruikt voor het trekken van sleden met zware vrachten. De Alaska Malamute behoort tot de rasgroep keeshonden en oertypen, sectie sledehonden.

De Malamute is aanhankelijk, vriendelijk, lief voor kinderen, intelligent en gehoorzaam van aard. De Malamute is echter voornamelijk gefokt om te overleven en is een eigenzinnige hond die moeilijk kan worden afgericht. Zijn karakter is ingesteld om te overleven, ofwel: eerst ik, dan jij. Andere dieren worden als prooi gezien, de Malamute heeft zijn overlevingsdrang nog diep in zich zitten net als zijn jachtinstinct. Veel jagende honden rennen hooguit achter een vogeltje of kat aan, maar Malamutes en Husky's staan qua instinct dichter bij de wolven. Voor sommigen van hen geldt dat ze dieren bejagen, doden en opeten zodra de kans zich voordoet.

Beweging is erg belangrijk voor de Malamute. Een eigenaar die weinig tijd en energie kan steken in de opvoeding en niet de behoefte heeft aan veel beweging, is daarom niet geschikt voor dit ras. De Malamute kan ook moeilijk alleen thuis blijven, of het moet van jongs af aan zijn aangeleerd. Als hij los in huis loopt zal de Malamute het meubilair slopen om zich te vermaken. Indien opgesloten in een kamerkennel zal hij de buren trakteren op een huilconcert.

Wanneer puppy's van jongs af aan mee naar het bos worden genomen, kan men hen leren dat ze hun eigenaar in de gaten moet houden, en niet andersom. Puppy's van de Alaska Malamute zijn, net als pups van alle honden, afhankelijk van de eigenaar en zullen niet snel weglopen.