Boeken

Links

De Iditarod Trail Sled Dog Race is een jaarlijkse lange afstand sleehonden race. De race wordt gereden in het begin van maart en voert van Anchorage naar Nome. Mushers en hun team van 12-16 honden, waarvan ten minste 6 honden de finish moeten bereiken, leggen de afstand af in 9 tot 15 dagen. De Iditarod begon in 1973 als een evenement als test voor de beste slee, mushers en honden. De race ontwikkelde zich in korte tijd tot de huidige sterk concurrerende race zoals we die nu kennen. Het huidige record voor de snelste winnende tijd staat sinds 2011 op naam van John Baker met een tijd van 8 dagen, 19 uur, 46 minuten en 39 seconden. Vanaf 2012 is Dallas Seavey de jongste musher allertijden die de race gewonnen heeft. Seavey is de derde generatie in zijn familie om te racen in de Iditarod. In de race waren ook Mitch Seavey, Dallas 'vader en winnaar van de 2004 race, en Dan Seavey, Dallas' grootvader en een van de organisatoren van de eerste races.

De teams moeten zich vaak een weg banen door sneeuwstormen met whiteout omstandigheden, temperaturen ver onder nul en stormachtige wind, die kan leiden tot een gevoelstemperatuur van -73 °C. De ceremoniële start vindt plaats in de stad van Anchorage en wordt gevolgd door de officiële herstart in Willow, een stad in het zuiden van de staat. De herstart was oorspronkelijk in Wasilla, maar als gevolg van te weinig sneeuw aldaar werd de herstart definitief verhuisd naar Willow in 2008. Het parkoers van de Iditarod loopt van Willow door de Rainy Pass van de Alaska Range in het dunbevolkte binnenland, en dan langs de kust van de Beringzee, om uiteindelijk te eindigen in Nome in het westen van Alaska. De route is baant zich een weg door het ruwe landschap van de toendra en sparren bossen, over heuvels en bergpassen, en over rivieren. Terwijl de start in Anchorage ligt in het midden van een groot stedelijk centrum, gaat het grootste deel van de route door wijd verspreide steden en dorpen, en kleine Athabaskan en Inupiat nederzettingen. De Iditarod wordt beschouwd als een symbolische link naar de vroege geschiedenis van de staat en sluit aan op de vele tradities ter herdenking van de erfenis van de sledehond.

De race is het meest populaire sportevenement in Alaska, en de top mushers en hun teams van honden zijn lokale beroemdheden. Deze populariteit is onstaan door de heropleving van het recreatieve mushing in Alaska sinds de jaren 1970. Jaarlijkse schrijven meer dan vijftig mushers en zo'n duizend honden in voor de Iditarod. Het merendeel van de inschrijvingen komt nog steeds uit Alaska, al zijn er steeds meer concurrenten uit veertien andere landen die de Iditarod voltooid hebben. De Zwitser Martin Buser is de eerste internationale winnaar van de Iditarod in 1992.

De Iditarod kreeg meer aandacht buiten Alaska na de 1985 overwinning van Libby Riddles, zij werd de eerste vrouw die de race wist te winnen. Susan Slager werd de tweede vrouw om de race te winnen en domineerde de race voor een half decennium.