Siberische Husky

Rasstandaard

Hier vindt u de rasstandaard van de Siberian Husky.

Foto's

Een kleine fotogallerij van de Siberian Husky

Boeken

We hebben een aantal boeken over de Siberian Husky voor u op een rij gezet.

Siberian Husky

De hond, de beste vriend van de mens, is overal heen met ons mee gekomen, waarschijnlijk vanuit Afrika, tot aan vergelegen streken als Siberië, waar de beroemde sledehond, de intelligente, prachtige Siberische Husky vandaan komt. De Siberische Husky is tegenwoordig zelfs nog beroemder geworden door de bestseller "The Hidden Life of Dogs". Hoewel het boek observaties geeft en een studie is, leest het alsof het de avonturen van de "held" Misha, een Siberische Husky beschrijft. Op zeker moment beschrijft de auteur Elizabeth Marshall Thomas de relatie van Misha met een andere Siberische Husky zelfs als een haast romantische relatie.

Niet dat de Siberische Husky veel publiciteit nodig had. In het Central Park in New York staat het beeld van Balto, de leider van een levensreddend sledeteam, opgetuigd voor zijn missie. In de winter van 1925 moesten er medicijnen gebracht worden naar Nome, een geïsoleerd gelegen plaats in Alaska, waar een difterie epidemie heerste. Nadat Balto, een Siberische Husky deze missie heeft geleid, is het ras in de hele Verenigde staten beroemd geworden. Deze honden zijn voor het eerst naar Alaska gebracht in 1909 voor lange afstand slederaces. Nadat de Siberische Husky beroemd werd, is het ras populair geworden. Het ras is door de American Kennel Club erkend in 1930. De Siberian Husky Club of America is in 1938 door liefhebbers van dit ras opgericht.

De Siberische Husky werden oorspronkelijk door de Chukchi gefokt als sledehond. Hoewel dit ras tegenwoordig niet het meest geprefereerde ras is voor de slederaces, blijven de Siberische Husky's populair als huisdieren vanwege hun prachtige temperament en hun makkelijk te verzorgen aard. De Siberische Husky is meer een speelkameraad dan een waakhond en wordt vaak beschreven als alert, met de wens om te plezieren en zich aanpassend en als metgezel voor mensen van alle leeftijden. De Chukchis moedigden hun kinderen aan om met deze werkhonden, zoals de Siberische Husky kan worden beschreven, te spelen. Toch wordt dit ras niet aanbevolen voor mensen die niet eerder een hond hebben gehad, omdat deze honden niet makkelijk af te richten zijn.

Omdat deze honden gefokt zijn om te werken in de kou van de poolstreek, is de Siberische Husky normaal gezien een gezonde hond, die tot 15 jaar oud wordt: gezondheidsproblemen die bij dit ras voorkomen zijn oogproblemen zoals grauwe staar, glaucoom en dystrofie van het hoornvlies, hetgeen erfelijk kan zijn, kanker bij de oudere honden en in sommige gevallen een abnormale ontwikkeling van de heupen.

De Siberische Husky vraagt niet veel verzorging. Deze hond is waar het op persoonlijke verzorging aankomt, net zo'n pietje precies als een kat. Hoewel sommige eigenaren deze hond maar eens per jaar baden, zal de Siberische Husky niet gaan stinken. Ze houden zichzelf ook vrij van vlooien. Deze hond, met zijn dubbele vacht, gaat 2-4x per jaar in de rui. De voeding van de Siberische Husky moet veel proteïnen en vet bevatten. Wanneer ze overvoerd worden en weinig beweging krijgen, kan overgewicht een probleem worden. Omdat het een sledehond is, zit de behoefte aan rennen en beweging bij de Siberische Husky in de genen.